
 

ROLE OF THE COUNTY COMMITTEE  

IN RELATION TO AMALGAMATION OF CLUBS  

1. It is the role of the County Committee to ensure that all amalgamations take place in 

accordance with the rules and codes of the Official Guide and Official Codes and Articles of the 

Club Constitution 

2. When two or more clubs indicate their desire to consider amalgamation a member of the 

County Management Committee or their appointee should be nominated to liaise with 

each club to ensure Rule 3.6 is fully complied with.   

 

3. The appointed liaison persons shall report back to the County Committee when a request 

for amalgamation is sought. 

 

4. The County Committee shall not grant amalgamation unless Rule 3.6 has been complied 

with.  In exceptional circumstance amalgamation may be granted where the transfer of 

property is being delayed for legal reasons or where evidence is produced that the 

process for the transfer of property has commenced. 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

 

1. What happens the Finances of pre-amalgamated clubs? 

As outlined in Rule 3.6 all assets and liabilities of shall be transferred to the Amalgamated club.  

These effectively means all bank accounts, club lotto’s, loans, etc. shall be transferred to the 

Amalgamated club.  A club that is no longer a unit of the Association cannot hold a Bank Account. 

 

2. What happens if the amalgamation breaks up? 

 

If after a period of time the Amalgamation breaks down, it will then be open to one or more clubs 

to seek to affiliate a new club in accordance with Code 4.4 of the Official Codes.  

 

 

3. In which Championships and Leagues will the Amalgamated club participate 

 

The grading of the amalgamated club shall be decided on by The County Committee in 

accordance with County Bye-laws. 

 

 

 

4. Club Colours, where teams train etc. 



Issues, not covered by general rule, should be decided by the pre-amalgamation clubs in advance 

of the General Meetings, to decide on Amalgamation. 

 

5. Who is entitled to vote at the General Meeting called for the purpose of amalgamation? 

In accordance with Rule 2.1 (g) Only a Full Member who has paid their annual Club subscription 

by the due date set by the Executive Committee of the Club. (which shall be on or before March 

31st each year) shall be eligible to vote at, nominate for, or seek election to the Executive 

Committee at any following General Meeting of the Club held up to and including the due date 

for payment of the annual Club subscription in the following Membership Year 

Therefore, where a Special General Meeting is held after January 1st and prior to the due date set 

for payment of Membership, any persons who paid their membership in that time frame and those 

who had paid their membership for the previous membership year are entitled to vote.  

 

Article 9.1 of The Club Constitution also states: - Only Full Members, whose membership fees are 

paid up to date in accordance with Article 6.2 (Club Constitution), and who are not suspended or 

disqualified under this Constitution and Rules or the Official Guide, shall be eligible to vote at a 

General Meeting. 

 

Article 6.2 of The Club Constitution states: - The determined Annual Subscription shall be payable 

on election and thereafter annually, in advance of the date and in the manner decided by the 

Executive Committee. The date set shall be a date on or before March 31st each year. 

 

6. Is the vote at the General Meeting by show of hands or secret ballot? 

 

Rule 3.6 states: A vote to amalgamate shall be by secret ballot. 

 


